Skaffa kläder till klassresan

När det börjar bli dags för klassresa är det mycket som det ska ordnas med. Förutom alla resplaner som exempelvis destination, transport, aktiviteter och hotell är det även annat som bör planeras. En sådan sak är kläderna som barnen ska ha på sig. I det här fallet handlar det om mer än bara mode och komfort – det kan också vara en säkerhetsfråga!

Även finanserna bör ses över och det kan vara kul och lärorikt för barnen att själva tjäna pengar till klassresan, exempelvis genom att sälja mat, kaffe eller ljus. Det finns många fördelar med att tidigt lära sig förstå värdet av pengar och om klassresan finansierats helt eller delvis på egen hand kommer den bli ännu mer uppskattad av alla. En viktig lärdom att ta med sig under hela livet – förutom alla minnen från resan i sig.

Därför är det smart med likadana kläder

I Sverige har skolbarn inte uniformer som i andra länder men det kan ändå vara smart att se till att alla har likadana kläder under färden. Det ger kamraterna en känsla av samhörighet och kan upplevas som extra tryggt – särskilt för dem som aldrig varit hemifrån på egen hand förut. Precis som sportlag och supportrar klär sig i samma färger och mönster ger det en teambildande hållning. Kläderna behöver inte nödvändigtvis vara exakt samma från topp till tå, men om alla har likadana kepsar eller T-shirts ger det en bra samhörighetskänsla. Enligt Lärarförbundets egen tidskrift Läraren är klassresor och skolutflykter över huvud taget bra för gruppsammanhållningen och med matchande klädesplagg blir klassen fint sammansvetsad. Skulle det vara så att det inte finns tid eller möjlighet att skaffa in likadana kläder går det också bra att komma överens om en eller ett par gemensamma färger som alla kan ha på sig.

Öka säkerheten och uppmuntra till kreativitet

Om alla är klädda på liknande sätt blir det också lättare för både barnen och de vuxna att se och känna igen varandra om de ska vistas bland andra människor. Under olika evenemang eller på tågstationer och flygplatser är det lätt att komma bort i mängden, och därför kan en röd luva eller gul jacka synas på långt håll. På hotellet spelar det mindre roll vad alla har på sig men under ett museibesök kan det vara betryggande för både eleverna och de vuxna att ha lättidentifierade plagg eller accessoarer. En rolig idé är att låta klassen tillverka en egen logga, gärna i en stark färg, som de sedan kan låta brodera eller trycka på sina kläder. Även det kan finansieras på egen hand och förutom klassresan kan loggan sedan användas i många olika sammanhang: under tävlingar, på klassfester eller när det ska tas gruppfoton. Vem vet, kanske alla kan bära loggan under framtida återföreningar under många år framöver?