I väntans tider – Vilka plagg behöver babyn?

Inget är så kul som att gå i väntans tider, speciellt om det är första barnet. Om du väntar barn för första gången kan det vara svårt att veta riktigt vad en baby behöver för kläder och vad du ska tänka på i samband när du köper plaggen. Det du behöver tänka på i början är att du behöver förmodligen byta kläder väldigt ofta då babyn kräks och har lös avföring, vilket innebär att du får mycket smutstvätt på köpet. Därför bör du se till att ha gott om ombyte till bebisen.

Köpa kläder

Du bör vänta tills efter ultraljudet med att köpa kläder, för då kan du få reda på om det blir en flicka eller pojke, om du vill ha reda på det förstås. Oavsett när du ska köpa kläder bör du inte vänta in i det sista, för det är svårt att veta när babyn behagar komma.

Efter födseln så lär du inte hinna att köpa kläder. Det är dyrt om du köper alla plaggen på en och samma gång om du inte ska låna 200000 kronor, men det allra bästa är att köpa lite då och då. Dessutom behöver inte plaggen vara nya för att vara snygga och moderiktiga om du vill att de ska vara det. Fördelen med att köpa begagnade babykläder är att alla kemikalier är redan urtvättade från plaggen.

Att tänka på

Det finns några saker du bör tänka på innan du köper babykläder. Köper du tvådelat finns det alltid risken att bebisens mage blir bar. Babykläder som bodys och sparkbyxor är ett mycket bra alternativ istället för T-shirts och tröjor.

Över huvudet

Något som är viktigt är att plagget ska vara lätt att ta på och av, då gäller det att en tröja ska vara lätt att trä över barnets huvud. Nyfödda tycker inte om att få något över huvudet, de blir rädda för det. Se till att kläderna har knäppning vid skuldrorna/halsen och gärna en kuvertöppning på bodyn. Tänk på att en kjol kan vara mycket sött, men väldigt opraktiskt då den hamnar på magen när babyn rör på sig. En annan sak som också du bör vara beredd på är att bebisar växer snabbt ur sina kläder, så köp inte för många plagg i samma storlek. Be nära och kära fråga vilken storlek din baby har innan de köper plagg.

Mössa

En baby bör ha en mössa på sig alltid under sitt första år, men även på somrarna när den blir äldre. Detta för att skydda det ömtåliga huvudet från yttre påverkan. Hattar och mössor för barn mellan ett och två år ska helst ha ett snöre som du knyter under hakan. Annars åker den av så fort babyn rör på huvudet eller så kan den råka dra av den.