Att inreda ett barnrum

Barnrummet är kanske det svåraste rummet i ett hem att inreda, eftersom det ska fylla så många olika funktioner samtidigt: det är barnens sovrum, men också deras lekplats, garderob och kontor. Man måste alltså skapa plats för sömn, lek, läxläsning och förvaring på ett smidigt sätt, samtidigt som inredningen ska vara inspirerande och rolig. Här kommer några tips på hur man kan åstadkomma det.children-419446_640

En bra start är att tänka ut ett tema för rummet. För yngre barn får man jobba ganska självständigt, men om det är ett lite äldre barn som ska bo i rummet kan det vara en bra idé att fråga honom eller henne hur han eller hon skulle vilja inreda rummet. Förslag på teman kan vara pirater, havet, hästar, cirkus, rymden, blommor eller vad som helst annat som barnet tycker om. Temat kan till exempel synas på tapeterna, på överkastet, på lamporna eller på andra detaljer i rummet. Ett enkelt sätt att liva upp ett barnrum utan att ta upp någon onödig bordsyta eller golvyta är annars att hänga upp fina eller roliga posters på väggarna. Du hittar ett stort utbud av vackra posters som passar bra i ett barnrum på Nordicdesigncollective.se.

Just eftersom detaljerna i rummet ofta blir mycket färgstarka kan det vara en bra idé att köpa möbler i lite mer neutrala färger. Det som behövs i de flesta barnrum är en säng, ett skrivbord och någon form av förvaring för leksaker och kläder. Ett bra spartips är att köpa sängar och skrivbord för vuxna, inte för barn, eftersom barnet ändå kommer att växa ur de sistnämnda snabbt. Ett annat bra sätt att spara pengar (som också är bra för miljön) är att handla möblerna på second hand. Vill man ge dem nytt liv kan man enkelt måla om dem i en färg som passar rummets tema.

När det gäller förvaringen finns det flera sätt att lösa den. Några förslag, förutom en garderob för kläderna, kan vara lådor under sängen, bokhyllor (uppsatta på väggarna för att spara golvyta), flätade korgar och krokar. Beroende på rummets tema kan man skapa olika typer av förvaring – i ett piratrum passar ju självkart en stor skattkista bäst till leksakerna. När man inreder ett barnrum måste man själv tänka som ett barn igen för en stund.