1900-talets barnkläder

Barnkläder har genom människans tidsålder varierat mycket och det var egentligen inte förrän på 1900-talet som barnmode blev ett fenomen inom klädbranschen. Innan dess följde barnen till mångt och mycket samma klädmode som de vuxna. Det positiva med det var att föräldrar inte behövde tänka så mycket på vilket mode som gäller för barn eftersom de bar samma kläder som de själva, fast i mindre storlek. Men det negativa är att barnkläderna ofta inte är anpassade för deras barnkroppar som ju är radikalt annorlunda än vuxnas. Till exempel kunde småflickor bära korsetter och långa klänningar när det var mode och små pojkar bar kostym såsom vuxna karlar.

Barnkläder på 1900-talet

Det var inte förrän industrialismen i början av 1900-talet där en större skillnad uppstod mellan barns och vuxnas kläder, i och med textilindustrin som med hjälp av tekniska uppfinningar kunde tillverka billiga barnkläder. Småflickors klänningar blev något kortare än kvinnors och sjömanskostym blev ett pojkplagg som dessutom var lättillverkad.

Däremot fick flickorna som uppnått tonåren och blivit konfirmerade längre klänningar medan tonårspojkar fick bära långbyxor, istället för ”gosskostymen” eller kortbyxor och en tjock jacka. Småbarn av båda kön bar ofta så kallade koltar, vilket är någon slags bred klänning och under bar de strumpbyxor.

Efter 1:a världskriget började man tillverka textilier som var anpassade efter barn. Textilierna kunde exempelvis vara mer färgglada och mönstren mer lekfulla. Under 1930 -talet började det göras vida flickbyxor som de kunde bära på sommaren och senare på 1940 -talet blev golfbyxor, med väldigt vida byxben vanliga klädesplagg för pojkar.

Det var inte förrän på 1950-talet som byxor blev allt vanligare för flickor. På 1960 -talet blev barnkläder inspirerade av popkultur ett vanligare inslag och flickor började bära kortklänningar, pojkar gråa byxor och till kalas, en clubjacka som är en kraglös kavaj.

På 1970-talet kom jeanskläder anpassade för både flickor och pojkar och övriga kläder var ofta stora och färgglada. Det trendiga jeansmodet stod sig även på 1980- och 90-talet men de blev mindre pösiga för pojkar och ännu mer åtsittande för flickor framför allt på 90-talet. Då var det inte lika populärt med de starka färgerna utan det blev vanligare med tryck på exempelvis tecknade figurer.

Efter internets intåg och webbshopparna i slutet av 90-talet har onlinehandel inom barnkläder blivit allt vanligare och så även idag.

Dagens mode

Dagens mode för barn är väldigt uppdelat i åsikter. För många är det orimligt att köpa märkeskläder såsom Gucci eller Nike till bebisar då de kostar mycket och bebisar själva inte bryr sig om vilken klädstil de har. Medan andra som köper dem gör det för att de älskar modet och vill att deras barn också ska spegla deras modeintresse. Det är lätt idag att hitta barnkläder som är moderiktiga och samtidigt prisvärda. Med internet har vi hundratals svenska och tusentals utländska webbutiker som erbjuder moderiktiga barnkläder till goda priser. Det går även att få tag på rabattkoder och kampanjer såsom Ellos rabattkod för att få mängdrabatt. Dessa kan man med dagens teknik lätt slå in online istället för att förlita sig på fysiska kuponger som skickas in med brevpost.