Genustänk med kläder

Du har säkert många gånger redan tänkt på att det finns typiska flick- och pojkfärger. Vanligen brukar man tänka att rosa är för flickor och blått är för pojkar. Men varför är det egentligen så och vad gör man om man vill kliva utanför den snäva boxen? Allt handlar egentligen om genus och strukturer skapade av oss människor. Visste du att det först var vid sekelskiftet som vi började visa kön med hjälp av färgerna blått och rosa? Tidigare var faktiskt rosa ofta en färg som pojkar bar. Förutom färg skiljer sig kläder för flickor och pojkar och män och kvinnor även på andra sätt.

 

Olika passform för flickor och pojkar

daMan har många gånger kommit fram till att kläder som är designade för små flickor oftast är tajtare och mer figursydda än de för pojkar. Detta är problematiskt då flickor har precis samma behov av rörelsefrihet som pojkar. Kläder för barn borde helt enkelt samtliga vara gjorda för att kunna leka, hoppa och springa. Det ser även likadant ut för vuxna människor. Detta kanske vi reflekterar ännu mindre över då vi är så vana vid detta. Men om man tänker lite extra på det så ser man att kläder för kvinnor ofta hindrar rörelsefriheten mer medans kläder för män är gjorda för stora rörelser. Många handlar idag kläder från de stora postorderfirmorna eftersom det är smidigt att handla mycket och man kan göra fakturaköp. Om du brukar göra det så är ett första steg till att vara mer genusmedveten att titta på de olika avdelningarna och se hur utbudet skiljer sig. Detta är extra lätt att göra i en webbshop då man verkligen får en god överblick.

Hur handlar man kläder mer genusmedvetet

Om du vill försöka handla kläder både till dig själv och dina barn på ett mer genusmedvetet sätt behöver det inte vara speciellt svårt. Tänk på att kläderna ska vara bekväma och att man inte ska hindras av för åtsittande snitt och skavande sömmar. Det kan också vara bra att läsa lite genusteori för att få en mer fördjupad kunskap. I dag finns det många böcker att hitta i ämnet. Tänk också på att köpa de färger du eller barnen gillar utan att tänka på om det passar deras könstillhörighet eller ej. Det är inte farlig att låta en pojke ha en rosa tröja. Klädernas tryck är också viktigt att reflektera över. Oftast är tryck på pojkkläder tuffa medans flickkläder har mer mjuka tryck. Våga mixa och blanda mer i det området, eller skippa tryck som förstärker könsrollerna helt. Att våga ta ett steg utanför normen och klä dig eller barnen i exakt det du vill kan vara oerhört befriande.