Det går åt mycket kläder under ett barns livstid. Ett par fina vinterstövlar kan till exempel vara urvuxna efter bara en säsong och det kan bli dyrt med alla klädinköp. Man kan köpa mycket kläder på second-hand och på det sättet få allt lite billigare, men klädbytardagar är också ett bra sätt. Vad är då en klädbytardag? Det är helt enkelt ett arrangemang där föräldrar möts för att byta barnkläder med varandra. Idag finns detta på många olika platser i Sverige och du kan ofta hitta annonser på sociala medier, på ditt bibliotek, i tidningen eller kanske på en anslagstavla i din hemort.
Miljö och ekonomi
Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet arrangerar bytardagar som är populära på flera orter i Sverige. Det är inte bara bra för ekonomin att byta urvuxna kläder med varandra, utan det är även bra för miljön. Första året som Naturskyddsföreningen arrangerade en klädbytardag byttes det över 44 000 klädesplagg. Resursbesparingen som det motsvarar är 29 ton kemikalier, 110 000 kubikmeter vatten och 165 ton koldioxid. Detta är uträknat genom att se hur mycket av dessa resurser som hade gått åt ifall alla de klädesplagg hade varit nya. Genom att vara en del av klädbytardagar är du alltså en miljöhjälte, samtidigt som du sparar en slant.
Alla barn behöver kläder
Det är onödigt att slänga kläder som fortfarande kan användas. Vi ser idag mer och mer fattiga hushåll i Sverige och bland dem finns det många barnfamiljer. Klädbytardagar är inte bara bra för miljön och hushållsekonomin, utan det ger även de hushåll som helt enkelt inte har råd att köpa nytt en chans att byta till sig kläder som barnen behöver. För att hitta en klädbytardag i ditt närområde, leta på de platserna texten nämner i första stycket. Om du inte lyckas hitta någon, varför inte starta upp en själv? Det enda du behöver är en lokal och sedan annonseringar.